Tesla: doet ie het of doet ie het niet

Tesla Elon Musk © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wie denkt dat Elon Musk bluft met zijn intentie om Tesla van de beurs te halen, kan inspelen op een dalende koers.

Niemand polariseert blijkbaar beter dan Elon Musk, de CEO van Tesla Motors. Grote fans staan dan ook lijnrecht tegenover Tesla-haters. Op de beurs heten die laatstgenoemden shorters. Jim Chanos is een van hen, maar ze zijn met velen. Tesla is het meest geshorte aandeel van de Amerikaanse beurs. Concreet betekent dat dat heel veel beleggers proberen munt te slaan uit een mogelijk falen van de autoconstructeur.

Musk is daar blijkbaar niet blij mee. Hij heeft aangekondigd dat hij de aandelen van Tesla van de beurs wil halen. Hij noemde een koers van 420 dollar. Dan zou de exit-operatie meer dan 71 miljard dollar kosten, zelfs 20 miljard dollar meer dan de beurswaarde van General Motors. Musk kreeg prompt een proces aan zijn been van shorters omdat hij met zijn tweet op een onwettige manier de beurskoers ‘gepimpt’ zou hebben.

Als Musk andermaal bluft, zoals velen denken, dan kan de beurs het vertrouwen in Tesla helemaal verliezen. We spelen daarop in met een gunstig geprijsde bear put spread.

Bear put spread

Koop de put december 2018 met uitoefenprijs 335 dollar @ 38,83 dollar

Schrijf de put december 2018 met uitoefenprijs 300 dollar @ 26,24 dollar

De gekochte put kost alleen tijdswaarde, aangezien de uitoefenprijs ongeveer gelijk is aan de koers van het aandeel. Met de geschreven put verlichten we de investering tot 1259 dollar ((38,83 – 26,24) x 100). Dat is het maximaal mogelijke verlies indien de aandelenkoers van Tesla zou stijgen. Maar we gaan ervan uit dat de koers daalt. De grootst mogelijke winst (22,41 dollar) behaalt u met deze constructie als het aandeel Tesla richting 300 dollar zakt.

Mocht Musk er toch in slagen Tesla van de beurs te halen tegen 420 dollar per aandeel, dan ligt 20 procent potentieel klaar. De beschreven strategie zou dan uiteraard verlieslatend worden, tenzij we de gekochte put tijdig kunnen verkopen. De geschreven optie behouden we tot die vrijwel geheel waardeloos wordt. Wie er nu al van overtuigd is dat Musk nog eens kan stunten, moet uiteraard geen puts kopen. Het volstaat dan putjes te schrijven en de winst, zonder investering, op zak te steken. Een echte turbo kunt u erbij voegen als u de premie van de geschreven put investeert in een gekochte call, bijvoorbeeld de call oktober met uitoefenprijs 340 dollar. Die kost 27,5 dollar en dat kunt u financieren met de ontvangen premie. Met een erg beperkte inzet mikt u zo op een wit konijn dat Musk misschien opnieuw uit zijn hoge hoed zal toveren.

Partner Content