Vasco Data Security staat financieel sterk

© Natali_Mis (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vasco Data Security is actief in de gefragmenteerde markt van de onlinebeveiliging. Het moet werken aan zijn omzet en marges. Daarom werkt het aan een groter aandeel van software en diensten in de omzet, een segment met hogere marges.

Vasco Data Security staat historisch erg sterk in de financiële industrie, het telt meer dan 2000 klanten in die sector. Vasco mag naar eigen zeggen meer dan de helft van ‘s werelds grootste honderd banken tot zijn klantenbestand rekenen. De groep beschikt over een uitgebreid productengamma om de klanten te bedienen, van hardware tokens (o.a. kaartlezers) over software tot biometrische applicaties. Toch blijft Vasco een relatief kleine speler in deze competitieve markt.

Vasco realiseerde vorig boekjaar een omzet van 193,3 miljoen dollar. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder (192,3 miljoen) en het ligt boven de eigen prognoses die na het derde kwartaal waren bekendgemaakt (185 tot 190 miljoen dollar). Dat is vooral te danken aan enkele contracten die sneller dan verwacht werden afgesloten en nog in het vierde kwartaal geboekt konden worden. Daardoor klom de kwartaalomzet met 14,5 procent op jaarbasis naar 54,5 miljoen dollar, tegenover een consensusprognose van 50,3 miljoen dollar. De uitgestelde omzet van contracten die al getekend zijn maar nog niet geboekt, steeg vorig jaar met 11 procent naar 40,3 miljoen dollar. Opvallend is ook dat het aandeel van het Amerikaanse continent in de groepsomzet is toegenomen van 17 naar 27 procent. Europa tekent voor bijna de helft omzet.

Vasco wil het aandeel van hardware in de omzet verminderen ten voordele van software en diensten, een segment waarin de marges hoger zijn. Vorig jaar groeide de niet-hardware-omzet met 29 procent. Die maakt nu 46 procent van de groepsomzet uit. In 2016 was dat nog maar 36 procent en in 2015 amper 22 procent. Het gaat dus de goede richting uit. De brutomarge steeg vorig boekjaar dan ook naar 70 procent, tegenover 68 procent een jaar eerder.

Het nettoresultaat werd zowel over het vierde kwartaal als over het volledige boekjaar met rode inkt geschreven. Dat komt door een eenmalige last van 28,1 miljoen dollar gelinkt aan de Amerikaanse belastinghervorming (Tax Cuts and Jobs Act). Het nettoverlies over het vierde kwartaal en het boekjaar 2017 bedroeg respectievelijk 25,8 en 22,4 miljoen dollar. Zonder rekening te houden met eenmalige factoren realiseerde Vasco een aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) van respectievelijk 6,4 miljoen (+36%) en 22,9 miljoen dollar (-13%).

Digipass for Apps liet een groei van 20 procent optekenen en eSignLive (digitale handtekeningen) groeide zelfs met 50 procent. Vasco stelt voor 2018 een omzet tussen 197 en 207 miljoen dollar voorop. De ebitda zal uitkomen tussen 21 en 25 miljoen dollar. Vasco is nog altijd schuldenvrij en beschikte eind vorig jaar over 158,7 miljoen dollar aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. De kaspositie komt overeen met bijna 4 dollar per aandeel of 30 procent van de actuele beurskoers. Vasco heeft de intentie te groeien door overnames. Gezien de relatief kleine omvang van het bedrijf blijkt het in de praktijk moeilijk geschikte overnamedoelwitten te vinden.

Conclusie

Het aandeel bewoog de voorbije twaalf maanden per saldo nauwelijks. Daarmee scoort Vasco Data beduidend minder goed dan het marktgemiddelde. Het bedrijf heeft zijn plaats in een competitieve markt, maar het heeft toch vooral schaalgrootte nodig. Om een hogere waardering te verdienen, moeten zowel de omzet als de marges de hoogte in. Met een verwachte omzetklim van 5 procent zit dat er in 2018 nog niet in. Toch wijzigen we het advies niet. Vasco Data heeft immers een sterke financiële positie.


Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 13 dollar

Ticker: VDSI US

ISIN-code: US92230Y1047

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 522 miljoen dollar

K/w 2017: /

Verwachte k/w 2018: 75,1

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -6,5%

Dividendrendement: –

Partner Content