Verfrissende keuze voor Coca-Cola

* © Reuters

The Coca-Cola Company schudt onder de nieuwe CEO James Quincy haar wat gedateerde imago van zich af. Tijd om de haussekaart te trekken.

The Coca-Cola Company heeft onlangs de Britse koffieketen Costa overgenomen van de multinational Whitbread. De acquisitie kost Coca-Cola 3,9 miljard Britse pond (5,1 miljard dollar). Costa Coffee heeft bijna 4000 filialen in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Costa Coffee is in het Verenigd Koninkrijk de grootste koffieketen en breidt zich ook almaar verder uit in China. Een belangrijk onderdeel is Costa Express, dat in benzinestations en filmtheaters en op verkeersknooppunten meeneemkoffie aanbiedt. Warme dranken is een van de weinige segmenten in het drankenlandschap, waarin Coca-Cola nog geen wereldmerk had.

Dat bedrijven als Coca-Cola zichzelf heruitvinden, komt niets te vroeg. Tientallen jaren werd geteerd op het succes van vroegere producten. Hip is Coca-Cola al lang niet meer, niet bij jongeren en niet op de beurs. Maar daar komt nu (eindelijk) verandering in. De nieuwe CEO, James Quincey, moet de vernieuwingsbeweging belichamen. Er komen nog in hoofdzaak ‘gezonde’ drankjes bij. Suiker wordt gebannen. Koffie en thee mogen wel. Bovendien wordt duchtig gesnoeid in sommige kostenposten die, zoals dat bij een oude struik gebruikelijk is, parasitaire trekjes vertoonden. We trekken dus resoluut de haussekaart.


Gekochte call

Koop de call Coca-Cola juni 2019 met uitoefenprijs 47,00 dollar @ 1,60 dollar

Voor de beperkte prijs van 160 dollar (1,60 x 100) kopen we negen maanden tijd. Dat moet ruimschoots volstaan om een heropleving van de aandelenkoers af te wachten. We hebben alleen tijdswaarde gekocht, want de optie is out of the money. De uitoefenprijs ligt dus hoger dan de huidige beurskoers. Daarom is het contract ook niet duur. Maar wie 160 dollar toch te veel vindt, kan overwegen een deel van de premie terug te verdienen door het schrijven van een korter lopende call met een hogere uitoefenprijs.


Geschreven call

Schrijf de call Coca-Cola februari 2019 met uitoefenprijs 50,00 dollar @ 0,23 dollar

Zo’n contract mag alleen geschreven worden door beleggers die de aandelen bezitten of die de bovenvermelde call hebben gekocht. U hebt immers de plicht aandelen Coca-Cola te verkopen tegen 50 dollar, ongeachte hoeveel ze kosten op de beurs. Als de aandelenkoers tegen 16 februari 2019 niet boven 50 dollar geraakt, doet u niets. Het contract loopt waardeloos af en met de gekochte call kunt u nog vier maanden langer wachten op een koersherstel van het Coca-Cola-aandeel.

Partner Content