Vlucht naar de dollar

© REUTERS

Ondanks een sterk jaarbegin staat de euro sinds april onder toenemende druk. De Europese eenheidsmunt bereikte vorige week haar laagste peil tegenover de Amerikaanse dollar sinds juni vorig jaar.

De dollar begon in april aan een opmars tegenover vrijwel alle valuta. Midden augustus noteerde de dollarindex liefst 10 procent boven het dieptepunt van midden februari, wat op de valutamarkten een heel forse beweging is. Er zijn verschillende verklaringen voor de dollarsterkte. Een eerste is de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank. De Fed heeft al een aantal keren de rente verhoogd en plant dit jaar nog twee rentestappen. In de eurozone moet de Europese Centrale Bank nog beginnen met monetaire verstrakking. Een eerste renteverhoging staat op zijn vroegst eind volgend jaar op het programma. Daarnaast ligt de economische groei in de Verenigde Staten een stuk hoger. In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met 4,1 procent, het hoogste cijfer sinds 2014. De eurozone kan dat niet evenaren en kampt bovendien met interne problemen. Zo is er zowel politieke als economische onrust over de begrotingsplannen van de Italiaanse regering. Een bijkomende factor van onzekerheid is de mogelijke impact van de crisis in Turkije op de Europese bankensector.

De vlucht van de valuta van de opkomende markten naar de dollar was vooral nefast voor landen die veel schulden in dollar hebben uitstaan. Door de hogere dollar moet in lokale munt meer worden terugbetaald. De aantrekkende inflatie en het verlies aan vertrouwen zetten die valuta nog meer onder druk. De meest extreme voorbeelden zijn Turkije en Argentinië. De Amerikaanse president Donald Trump kant zich tegen verdere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Een verdere klim van de dollar is ongunstig voor de Amerikaanse export. Er is dus meer dan één reden waarom een correctie van de dollar welkom zou zijn.


Hefboomproducten

Er is een breed aanbod aan hefboomproducten (turbo’s, boosters, traders, sprinters) met of zonder stop-loss om op een herstel van het EUR/USD-valutapaar in te spelen. Bij BNP Paribas Markets is de spread of het verschil tussen aan- en verkoopkoers met 1 eurocent het kleinst. Meer keuze is er bij de turbo’s van Goldman Sachs Markets of de sprinters van ING, maar die uitgevers hanteren een spread van 2 eurocent. We bevelen aan een stop-lossniveau onder 1,04 te kiezen.

Partner Content