X-Fab kreunt onder zwakke dollar

© iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

X-Fab genereert 84 procent van zijn omzet in dollar. De daling van de dollar vorig jaar was dus slecht nieuws.

De halfgeleiderproducent trok iets minder dan een jaar geleden naar de beurs (Euronext Parijs) met als doel verder te groeien. Het bedrijf haalde 266,5 miljoen dollar op en beschikte daarmee aan het einde van het vorige boekjaar over 319 miljoen dollar aan liquiditeiten. Een groot deel daarvan investeert het in extra productiecapaciteit.

X-Fab of voluit X-Fab Silicon Foundries produceert halfgeleiders en componenten voor klanten die over geen (of onvoldoende) eigen productiecapaciteit beschikken. De holding Xtrion, die gecontroleerd wordt door Roland Duchâtelet, is met een belang van iets meer dan 60 procent de hoofdaandeelhouder van X-Fab. Andere aandeelhouders zijn Françoise Chombar (CEO van Melexis) en haar man Rudi De Winter. Laatstgenoemde is ook de CEO van X-Fab. Melexis werd in 1999 trouwens afgesplitst van X-Fab en er zijn nog steeds erg nauwe banden tussen beide bedrijven. Melexis stuurt steeds meer orders door naar X-Fab. In het vierde kwartaal stond Melexis al in voor 40 procent van de groepsomzet.

X-Fab specialiseert zich in analoge halfgeleiders die fysieke signalen als druk, geluid en beweging omzetten in digitale signalen. Wat toepassingen betreft, maken producten voor de autosector het grootste deel van de omzet uit. Dat is logisch, gezien de band met Melexis. In het vierde kwartaal groeide die productgroep met 17 procent, naar 70,2 miljoen dollar. De omzet uit producten voor industriële toepassingen klom met bijna een derde, naar 18,5 miljoen dollar. Het snelst groeiende maar voorlopig nog kleinste segment zijn de medische toepassingen (+75% naar 6,9 miljoen dollar). Het saldo (24,2 miljoen dollar) komt van consumentengoederen. De omzet van dat segment kachelde met 11 procent achteruit.

De onderneming wil zich in de toekomst vooral toeleggen op de drie kernmarkten (auto, industrieel, medisch). De levenscycli in de consumentensector zijn veel korter en ook de marges liggen er lager. X-Fab telt zes fabrieken, waarvan drie in Duitsland, een in Frankrijk, een in de Verenigde Staten en een in Maleisië.

De fabriek in Maleisië wordt uitgebreid, wat de productiecapaciteit zal verhogen. X-Fab nam ook een verouderde fabriek van het Franse Altis Semiconductor over en integreert die nu in de rest van de groep. De productieprocessen worden omgeschakeld en het is de bedoeling dat er tegen eind dit jaar halfgeleiders voor de autosector geproduceerd kunnen worden.

X-Fab genereert 84 procent van zijn omzet in dollar. De daling van de dollar vorig jaar was dus slecht nieuws. De onderneming zag haar omzet in het vierde kwartaal met 3 procent op jaarbasis afnemen naar 154,1 miljoen dollar. De bedrijfswinst (ebit) steeg wel met 44 procent, naar 16,9 miljoen dollar. Over het volledige boekjaar kwam de omzet 13 procent hoger uit op 581 miljoen dollar. De ebit (50,5 miljoen dollar) bleef op jaarbasis zo goed als ongewijzigd.

De winstmarge daalde naar 18,2 procent, tegenover nog 19,6 procent een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht het management een omzet tussen 615 en 655 miljoen dollar. Het midden van die vork zou overeenkomen met een omzetklim van 10 procent. De ebit zal tussen 50 en 70 miljoen dollar uitkomen. Voor 2019 bedragen die cijfers gemiddeld 700 tot 760 miljoen dollar (gemiddeld +15%) en 70 tot 110 miljoen dollar.

Conclusie

De verwachte groei van de omzet en de winstgevendheid is bescheiden, mede door de zwakke dollar. Pas in 2019 zal het bedrijf op beide gebieden vooruitgaan. Het neerwaartse koersrisico is beperkt, maar fundamenteel gezien geldt dat voorlopig ook voor het opwaartse potentieel. X-Fab is correct gewaardeerd.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 8,83 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 1,16 miljard euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 22

Koersverschil 12 maanden: –

Koersverschil sinds jaarbegin: -8%

Dividendrendement: –

Partner Content